Monday, May 2, 2011

NAK MAIN MUZIK!!!

Tengah-tengah scroll atas bawah Facebook tanpa arah tuju yang nyata, jumpak 1 video junior aku share. Video GAMELAN main lagu Besame, Nobody dan Waka-waka. Humang aih! Best gila! Sambil-sambil layan video tu teringat la pulak kan zaman-zaman sekolah dulu~~

Begini ceritanya...

Aku memang dari kecik minat muzik. Turun dari mak abah la kot. Abah cakap dia rockers dulu. Pecaya je lah. Mak memang minor dalam muzik dan memang menari tarian kipas gitu masa remaja dulu. Hot gila babas!

fuuuuuuu!!!

Haha style kan? Keh3~~ So aku syak dari kedua ibu bapa aku ni la turunnya darah seni dalam diri aku ni. Ayat tak menahan~

Masa tadika, aku nyanyi nasyid. Hihihihihi (gelak pemalu). Ingat lagi, mulut merah menyala cikgu tenyeh lipstick sampai keras mulut aku nak menyanyi. Haha! Tekong taw. Sebab dari kecik aku memang muka tak pemalu, takdak stage fright. Hang campak la kat mana pun, tak heran. Dapat mikrofon, aku bantai~!

caya dak dulu aku nasyid macam ni? ayu bai!


Lepas tu masuk sekolah rendah pun sama. Nyanyi nasyid jugak. Still jadi ketua sebab apa aku pun tak taw. Nak kata suara sedap nanti riak pulak. Eh, dah terkata. Lalalalalala~~ Lepas tu  masa darjah 3 dah tak menyanyi nasyid. Bercerita pulak. Ustazah mintak maaf banyak kali kat aku sebab dia tercakap " Liyana mulut becok tak malu depan orang, tu ustazah terpaksa letak dalam bercerita.."  Padahal aku tak rasa apa pun. Dah memang diakui mulut macam mesin gun. Sabor jelah~

Lepas tu tradisi muzik diteruskan dengan kumpulan Genderang. Yuuhuu apekah? Kumpulan ni main muzik. Macam-macam ada~ Dari rekorder ke piano ke xylophone, drum , semua ada. Aku ingat lagi ada senior yang macam tak puas hati sebab aku baru join dah boleh main xxxyyyzzz . Wey aku lupa nama alat tu! Tapi memang senior ja selalu main. Junior-junior awal-awal dapat main rekoder, kayu tiktok ja~ Best part, aku still menyanyi untuk grup tu. LAGU FEVERET: Nora- Desa Tercinta. Keh3~ Sambil menari-nari asyik. Aww~!!
Wey serius rindu gila kot nak main dalam kumpulan Genderang balik! Walaupun budak-budak je, best memory was kami menang pertandingan muzik hape benda tah. Lupa jugak. Sori otak penuh dengan nota-nota astronomy.

Masuk sekolah menengah, aku join pancaragam. Fuh! Tengahari buta berkawad kat padang dengan pantulan cahaya matahari ke muka oleh trumpet tersayang. Aku ingat lagi nombor siri trumpet aku tapi taknak state kat sini. Itu je memori yang tinggal antara aku dan dia. Gediks.

lebih kurang camni arr dulu. Ingat senang nak hafal not muzik sambil menari-nari??


Masa kat Badlishah dulu memang aku aktif muzik jugak. Nasyid pun aku, pancaragam pun aku, grup muzik pun aku, nyanyi solo pun aku, nyanyi tradisional pun join jugak.. Kalau aku hilang takde dalam kelas, satu tempat je nak cari. Bilik kaunseling a.k.a bilik muzik. Siap ada kunci pendua lagi. Haha! Cikgu muzik memang sayang gila kat aku. Hehe mallu~~ :P

dulu tradisional oo..


Paling best was dapat buat performance depan Sultan Kedah. Hari pertama aku jadi pemuzik iringan Sultan Kedah periksa kawalan kehormatan, kawalan sedia! *terikut-ikut* Lepas tu menyanyi masa Sultan sedang bersantap diraja. Kemudian 2nd day menyanyi pulak utk isteri Sultan Kedah masa bagi hadiah. Lepas tu paling best jugak masa menyanyi lagu "Budi Bahasa Budaya Kita" yang Siti nyanyi tu masa pelancaran Kempen Budi Bahasa peringkat negeri Kedah. :)
Sampai tingkatan 5 , hidup aku menyanyi je. Semua genre dah bantai. Sampai aku tukar sekolah, masa pertandingan nasyid, ada sorang hakim ni cakap, "eh kamu bukan tekong nasyid Badlishah ke dulu? Sekarang sekolah lain pun tekong jugak?" .. Aku sekadar tersipu-sipu malu. Aha!

Masuk USM first year aku join jazz band tapi sebab BZ event universiti, aku drop.

dengan VC dan isteri lepas performance dalam DTSP-konvo 2009

playing trumpet! YMCA !!


To be honest tiba-tiba rindu gila nak main muzik. Gila gila gila gila gila gila kot. Membuak-buak nafsu nak main muzik. Pinano, keyboard, trumpet, organ, xylophone, whatever lah! Asal boleh bedal.

Teringat pulak dulu pernah cakap kat mak nak ambik minor muzik kat USM ni. Mak cite pengalaman mak dulu masa nak ambik minor muzik kt U. Major Matematik. Tiba-tiba minor muzik. Banyak kali mak kena turun naik jumpak dekan sebab nak yakinkan. Siap kena buat surat perjanjian hape ntah lagi. Wow!


Benda yang paling-paling aku rindu is main GAMELAN.





Masalahnya...


Bila masa aku pernah main gamelan ? Ahahahaha! Chow!
ZzzzZzzzZzzz~~

3 comments:

Mohamad Safiq Suhaimi said...

eh sama kes mcm aku la.tekong nasyid + aq main gamelan gak+ zapin skali.awww~

MarAsh said...

jom main drum gn ak weh!! teringin seyhh!

SaYaLiYaNaSaiDi said...

@ safiq: haha welcome to the club! rindu gila zaman2 skolah dulu. anytime ja bleh main muzik sana sini..

@ Yam: haha jom3!! nak ketuk ngn sapa lg??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...