Friday, December 3, 2010

| HUJAN |

SABTU::
tepat pukul 12.xx tengahari waktu Malaysia, tengah2 menggedik masak dengan adik2 kat dapur, tiba-tiba:

"zassssss~~~~!!!!"

Pulau Pinang pulau mutiara hujan lagi yaww~~

time tu tengah masak asam pedas tumis special request dari abah. i masak with love utk dedi i~ pastu terdetik 1 idea.

" weh,mandi ujan jom! lebat gile ni. mau?"

see,aku kakak yang penyayang.ajak adik2 beriadah,berseronok-ronok bersama-sama.

"alorhh..masak x abeh lagi nih!" rintih Angah,adik pompuan aku yg tiba-tiba rajen tolong aku kat dapur.

"ala xpe,masak cepat2. aku da gian ni lama gile xmandi ujan." kata-kata semangat dari seorang kakak kepada adiknya.

then aku tengok muka semua adik-adik aku bersinar,bercahaya kegembiraan.bangga dapat kakak cam aku agaknya.dont tell me.i oredy know~~

~~~~~~~~~~~~ siap masak!~~~~~~~~~~~

abang: nak gitaw mak dak ni kita nak mandi ujan? nanti mak x bagi camne?

aku: olorh xpayah la..kita trus lari keluar ja.dah basah nnt kita jerit2 la gitaw mak.time tu kalau mak xbagi pun dh terlambat dah~

mubin: along,kalau kena sambar petir camne?

erkkk!! uhhh insaf aku ...sob3~~

aku:ok lah. mubin,mu g la ghoyak ke mak kito nk mndi ujan~~ nanti kena sambar petir plak~~~

mubin: huh? bakpo bibin plop? yolah~

FYI ,kitorang kdg2 kecek klate xjadi kat umah..1Malaysia la katakan~~

tunggu punya tunggu mubin g mengayat mak aku,then dia datang dapur.


mubin: along,mak diam je.cmne ni?dia tekun isi borang pe tah kt intenet.pasal SPM.

aku: hoh! orang tua-tua cakap diam tanda setuju! ok la tuh!

mubin: hoi hg ingat bibin p masuk meminang mak ke??!!

hahaha!! termalu aku disitu~
then dipendekkan cerita,malas nk pikir panjang,tarik tuala then semua berlari keluar rumah.

"wehuu!!! mandi ujan!!! hahaha!! hihihi!! hohoho!! bla3~~"

sronok sakan la senang cite sampai bising gile orang rumah depan pun keluar tengok 4 makhluk terlompat-lompat, berlari-lari dalam hujan.time tu memang x kesah pape dah.dah lama kot aku gian nak mandi ujan since study week lagi taw !!!
then mubin bersuara...

"ya kita lihat disana, pelajar Universiti Sains Malaysia,ijazah tahun kedua pulak tu ye tuan-tuan dan puan-puan.. mengalahkan murid darjah 3 ni ha main hujan..."

kata-kata diatas berpakej dengan jelingan penuh sindiran ye u olls~..pedih menyucuk didada..hampeh punya adik! arghh xkesah lah! aku nak maen ujan jugak~~then kucing jantan abah aku plak keluar.terpegun tengok kami main hujan.pastu dia bising sekor-sekor berleter pe pun xtaw la.ewah2,mak aku pun diam je ko plak nk berleter ktorg maen hujan!

then klimaks cerita ni sampai.....

"Ya ALLAH ya Tuhanku budak2 ni!!! hoi!! sapa suruh main hujan,ha??!! hangpa masuk cepat! abah hangpa dah nak sampai dah satgi kena marah aku xtaw! bla3~~potpetpotpet..."

jeng3~~ tudia Puan Norizah,anak mami penang dah keluaq! hahaha xpasal2 kena marah..rupanya Jamie si kucing cuba meng"warning" ktorg dengan kedatangan bonda terchenta! pastu aku jawab:

"ala mak,bukan selalu.jom la mandi ujan sekali mak!"


jawapan versi mubin plak:
"ala mak,nanti abah pun main ujan sekali dengan kami ~~"

dengan muka ekk nya mak aku jawab:

"huh xmau aku! men game lagi baguih~"

...dan jawapan tu disertakan dengan sliding door ditutup rapat, "kletak!"..

huh! mak kunci pintu!

"wahaaa mak kunci pintu weh!!! bleh mandi lama lagi!hahaha...!!!" ---> ni angah yang cakap~

untuk tidak mengecewakan permintaan adik aku tu,maka aktiviti mandi hujan diteruskan untuk 30minit lagi.. :p

pastu pakat-pakat lari bertempiaran masuk umah.sebab?
~~~abah dah balik~~~~

lalala...then smua g mandi,g makan.muka? toksah cakap la baik gile ! wahaaa~~!!

*mintak-mintak mak x report pasal main hujan.fuhh kanan! fuhh kiri!!*

zassssssssssssssss~~!

2 comments:

syaz~ said...

hahaha
rindu kot nk maen hujan...
weee

SaYaLiYaNaSaiDi said...

hihi..
best oo tmbh2 dh lama gile xmnd ujan..
lepas gian.
=P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...